da
  • Marked på Kreta

  • Chania markedshal

Markeder på Kreta

Sydeuropa er kendt for sine mange spændende markeder, og her er Kreta ingen undtagelse. I mange af byerne er markederne mest for de lokale indbyggere, men i feriebyerne satses der naturligvis også på de købestærke turister.

Traditionelt handles der med varer som kød, fisk, frugt, grøntsager, olivenolie, krydderier, honning, vin, raki og nogle gange levende høns og kaniner. Er der mange turister på markedet, så handles der også med varer som tøj, læder, keramik, guld og sølv. På nogle af sidstnævnte varer er det ofte muligt at forhandle om prisen – og det er vigtigt at være opmærksom på kopivarer.

Heraklion (mandag til lørdag)
Kretas mest folkerige by har også de fleste markeder. Højdepunktet er markedet Pateles, der afholdes på en kæmpe plads ved vejen Itanou ca. 1,2 km syd for Heraklions havn. Der er flest boder om lørdagen, men det afholdes også om torsdagen.

Markedet på gaden 1866 er mindre, men historisk set det vigtigste. Det var nemlig her oprøret mod den tyrkiske overmagt startede i 1866. Dengang, og mange årtier frem, var det byens vigtigste marked, og alle der boede indenfor bymurene handlede her. Markedet er en stor oplevelse, og afholdes dagligt. Snyd ikke jer selv for lækre friskbagte loukoumades og kig også forbi en af byens ældste caféer, Sarantauga.

Hver mandag, onsdag og fredag fra kl. 12 til 18 er der marked i Heraklions største park, Georgiadis Park. Det særlige ved dette marked er, at alle produkter er økologiske og sælges af producenterne selv. I parken er der også en lille café og en legeplads.

Chania markedshalChania (mandag til lørdag)
Chania er kendt for sin store, flotte markedshal, der blev indviet af den græske premierminister i 1913, kun tre dage efter at Kreta blev en del af Grækenland. I markedshallen er det muligt at købe alle mulige friske fødevarer, som kød, oste og fisk. Der bliver også solgt tøj, keramik og en del turistvarer. Der er åbent hver formiddag fra mandag til lørdag samt om aftenen tirsdag, torsdag og fredag.

Der er også gode gademarkeder i Chania. Det største afholdes om lørdagen i gaden Minoos tæt ved havnen, og om torsdagen er der marked i gaden Akti Kanari i den nordvestlige del af byen.

Rethymnon (onsdag, torsdag og lørdag)
Rethymnon har tre markeder, og det mest populære afholdes om torsdagen på parkeringspladsen ved parken i centrum af byen. Lige i nærheden, på gaden Koumoundourou, er der lidt utraditionelt marked onsdag eftermiddag (starter kl. 13:00). Lørdag er der et mindre marked lidt nord for busstationen i den vestlige del af Rethymnon.

Agios Nikolaos (onsdag)
I Agios Nikolaos er der marked hver onsdag. Det afholdes på parkeringspladsen ved byens offentlige hospital.

Elounda (fredag)
I Elounda er der marked fredag formiddag. Markedet ligger lige ved havnen, og ikke overraskende er der et godt udvalg af friskfanget fisk og skaldyr.

Mires
Hver lørdag er der marked i Mires, en by med 6.500 indbyggere i det sydlige Kreta. Markedet tiltrækker flere tusinde lokale indbyggere fra området, og det hævdes at være Kretas største traditionelle marked.

Timbaki (fredag)
Timbaki er en mellemstor by i det sydlige Kreta. Hver fredag er marked ​​på byens hovedvej, og det er især landmænd fra området, der slår deres boder op. Der er ikke mange turister i området.

Kolymbari
I feriebyen Kolymbari er der et mindre marked hver fredag. Værd at besøge hvis man er i nærheden, men ellers er det bedre at tage på marked i Chania (24 km mod øst).

Lerapetra (lørdag)
Lerapetra ligger i det sydøstlige Kreta, helt ud til kysten. I Lerapetra er der marked om lørdagen, og markedet er mere traditionelt (mindre turistet) end mange andre markeder på Kreta. Markedet afholdes på gaden Psilinaki i nærheden af busstationen.

Voukolies (Langfredag)
Sidste marked på listen er lidt af en specialitet. Det afholdes Langfredag i Påsken i landsbyen Voukolies, som ligger 8 km syd for Chania-kysten. Byen er god til at holde traditionerne i live, og på det årlige påskemarked samles mange familie/venner fra omkringliggende landsbyer.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*