da
  • Balos

  • Balos

  • Balos

Balos strand

Balos er en helt unik strand og naturoplevelse i det nordvestlige hjørne af Kreta, ca. 55 km vest for Chania og 15 km nordvest for Kissamos.

Stranden ligger mellem halvøen Gramvousa og den lille ø Tigani. Mellem de to kyster er der store områder med sand og en lagune med lavt, stillestående vand. Vandet har flotte turkise nuancer, og sammen med Platiskinos-bjergene i baggrunden er det med til at gøre Balos til ét af de mest fotograferede steder på Kreta.

Vandet har mange lave områder og der er sjældent bølger, så det er perfekt for børn. Nærmest som en stor swimmingpool. Voksne vil nok først og fremmest nyde den fantastiske natur, men strandene mod nord og vest giver masser af muligheder for en svømmetur i de flotte omgivelser. Sandet er flere steder delvist lyserødt, hvilket skyldes knuste koraller/muslingeskaller. Samme fænomen kan opleves ved stranden i Elafonissi.

Balos ligger i naturreservatet Natura 2000, som beskytter området mod bebyggelse og anden kommerciel udnyttelse af området. Det kommer også områdets sjældne dyrearter til gode, herunder Eleonorafalke, Munkesæler og skildpaddearten Caretta caretta, der graver sine æg ned i sandet.

Der er tre måder at komme til Balos på, og alle byder på en vidunderlige naturoplevelse. Første mulighed er at køre langs grusvejen fra Kaliviani og frem til parkeringspladsen, som ligger 1 km fra standen. Fra parkeringspladsen er der en fantastisk udsigt, måske den bedste udsigt på Kreta!

Anden mulighed er at hoppe på en personfærge fra Kissamos, som med lidt held bliver fulgt af delfiner et stykke af vejen. Færgerne gør holdt ved øen Imeri Gramvousa, hvor mange besøger det gamle fort. Tredje mulighed er at vandre/trekke fra Kaliviani langs Platiskinos-bjergene og frem til Balos. En forholdsvis krævende tur på 3-4 timer, som bliver ekstra udfordrende i varmt/solrigt vejr. Husk rigeligt med vand!

Uanset hvordan du kommer til Balos, så er det til fulde alle anstrengelserne værd. Et virkelig unikt og vidunderligt naturområde, som du vil kunne huske i mange år efter.

Balos kort

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*