Knossos

Knossos kortDet minoiske palads Knossos er Kretas største attraktion. Det ligger på Kefala højen ca. 5-6 kilometer syd for Heraklion. Det omkringliggende landskab er fyldt med olivenlunde og vinmarker.

Knossos var i bronzealderen det mest imponerende og luksuriøse bygningsværk i Europa, og det største af de fire minoiske paladser på Kreta. Alle paladserne på Kreta er meget karakteristiske med deres slotsgårde, templer og store opbevaringsrum.

Se Apollos store udvalg af rejser til Kreta.

Knossos Kreta

Udgravninger viser, at området var beboet helt tilbage til 6.000 f.Kr. Paladset stod efter flere århundredes slid og slæb færdigt ca. 2.000 f.Kr. Efter et voldsomt jordskælv ca. 1.700 f.Kr. blev paladset genopbygget og det er ruinerne af det genopbyggede palads, som nu kan ses af de besøgende.

Paladset var med sine ca. 1.400 værelser imponerende stort. Rundt om slotsgården lå de to hovedbygninger, den mere officielle vestfløj og den private østfløj med beboelses- og arbejdsrum.

Vestfløjen var først og fremmest en stor administrationsbygning. Men det var også her at magasinkorridoren lå, hvor der stod et stort antal forrådskrukker med olie, korn, tørrede fisk, bønner og oliven. De op til to meter høje krukker ses stadig på paladset. Det var i øvrigt også i vestfløjen af skatkammeret lå.

Kreta Knossos

I østfløjen lå kongens og dronningens gemakker, hvor man blandt mange dekorationer finder en betagende fresko med blå delfiner. Dronningens badeværelse havde badekar og måske verdens første vandskyllende toilet!

Meget af det som de besøgende ser er rekonstrueret af bl.a. den engelske arkæolog Sir Arthur Evans, herunder mange af de flotte søjler og fresker. Det er dog kun med til at gøre oplevelsen endnu større.


Knossos kort

Lignende sider

Back to top button