Efterårsrejser til Kreta
da
Vai
Vai

Vai

Vai kortEn af de mest kendte naturstrande på Kreta er palmestranden Vai. Den ligger ret afsides i det nordøstlige hjørne af Kreta, ca. 150 kilometers kørsel fra Heraklion. Nærmeste by er Palekastro 6 km mod syd, mens nærmeste større by er Sitia en halv times kørsel mod sydvest.

Vai er den største af to palmestrande på Kreta, og er langt større end palmestranden Preveli på sydkysten. Bag stranden i Vai står omkring 5.000 palmer, som dækker et areal på 250.000 m², og det gør den til Europas største palmeskov! Rygterne siger, at det var daddel-spisende pirater/soldater der plantede skoven ved at spise medbragte dadler, men forskere har senere dokumenteret, at palmerne er af den lokale sort kretensisk daddelpalme.

Vai Kreta

De flotte palmer giver Vai et tropisk udseende, og det er let at drømme sig hen til forførende palmestrande i Caribien. En sjov ting er, at det var på Vai, at den legendariske TV-reklame for Bounty Bar blev optaget tilbage i 1980’erne – den troede de fleste nok var optaget i Caribien.

Bravo Tours: Rabat på Kreta rejser.

Vai strand er næsten 300 meter lang og ret bred. Sandet er fint og gyldent, dog noget grovere i den nordlige ende. Vandet er helt klart, og de turkise nuancer bidrager til strandens eksotiske udtryk. På stranden udlejes der solsenge og parasoller, og øvrige faciliteter er toiletter, brusere og en restaurant. Stranden byder også på flere former for vandsport, herunder jetski, vandski, bananbåd og windsurfing.

Selv om stranden ligger ret afsides, så er Vai et meget populært udflugtsmål på den østlige del af Kreta. Især i juli og august bliver stranden normalt helt fyldt, så kom i god tid. Ellers er stranden Psili Ammos et godt alternativ. Her er der ingen palmer, men en smuk øde sandstrand, og der er sjældent ret mange mennesker. Den ligger kun 5 minutters gang fra parkeringspladsen ved Vai.

Vai kort
I midten af kortet ses palmestranden Vai, nede til venstre er det stranden Psili Ammos. Lidt mod nord ligger stranden Itanos, hvor der også står nogle enkelte palmer.