Samaria-kløften

Samaria kortEn af Kretas absolut største naturoplevelser er Samaria-kløften, der ligger i De Hvide Bjerge på Vestkreta. Den 16 kilometer lange kløft starter ved Omalosplateauet i 1250 meters højde, og løber ud i Det Libyske Hav ved Agia Roumeli.

De første tre kilometer er ren nedstigning, hvorefter det bogstaveligt talt går over stok og sten i den udtørrede flod med det frodige plante- og dyreliv. Stien er tydeligt afmærket og godt vedligeholdt. Der er også guider på hele ruten, som er parat til at hjælpe, hvis der opstår problemer. Det er muligt at tanke vand og der er toiletter flere steder, men mad kan du ikke købe på turen gennem nationalparken.

Samaria kapel
Kapel i hule i Samaria kløften

Næsten halvvejs gennem Samaria-kløften ligger den forladte landsby Samaria. Indbyggerne blev forflyttet i 1962, hvor kløften blev udnævnt til nationalpark. Husene står her endnu, men de eneste ’indbyggere’ er en læge (om dagen) og de kretensiske vilde geder, Kri-Kri, der nogle gange nærmer sig landsbyen.

Samaria landsby
Samaria landsby

Landsbyen Samaria er et oplagt sted for et lille hvil, mens man nyder sin medbragte sandwich. Der er også toiletter her.

Efter små 13 kilometers vandring i de mest fantastiske omgivelser kommer en af turens højdepunkter, Jernporten. Her på det smalleste sted rejser bjergsiderne sig lodret op i 300 meters højde med kun tre meters mellemrum – det er på en gang ubeskriveligt smukt og fascinerende.

Jernporten Samaria
Jernporten i Samaria kløften

Ved Jernporten slutter nationalparken, men der er stadig tre kilometer til kysten af Det Libyske Hav i byen Agia Roumeli. Her kan man overnatte på et af byens mange hoteller, men for de fleste går turen videre med færge til bussernes opsamlingspunkt, typisk Sougia eller Hora Sfakion.

Agia Roumeli

Afhængig af formen og erfaringen med trekking, så tager hele turen fra Omalosplateauet til Agia Roumeli 3-7 timer. Husk rigtig gode vandresko!


Kort over Samaria-kløften
Samaria-kløften starter midt på kortet og strækker sig ned mod havet. Hvis man gerne vil bo i denne del af Kreta, med enestående natur og rolige omgivelser, så er Paleochora et godt valg. Her anbefaler vi hotellet Libyan Princess, der er et moderne hotel med dejlige deluxe-værelser. Hotellet får topkarakter af sine gæster.

Lignende sider

Back to top button