Kort over Kreta

Kreta er den sydligste af de mange græske øer i Ægæerhavet. Med et samlet areal på 8.336 kvadratkilometer er det samtidig den største græske ø og den femtestørste ø i hele Middelhavet.

Øen er delt op i fire administrative områder (præfekturer), som fra vest mod øst er Chania, Rethymnon, Heraklion og Lasithi. Heraklion er også navnet på øens hovedstad og mest befolkede by. Se vores guide til hvor familier, par og de som søger en aktiv ferie kan bo på Kreta.

Kreta kort

På vores kort ses også mange af de kendte feriebyer på nordkysten. Det gælder byer som Chania, Platanias, Rethymnon og den meget livlige Malia. Feriebyerne på sydkysten er mere stille, f.eks. Loutro og Paleochora, som ses nede i venstre hjørne af kortet.

Kretas vestligste punkt er Gramvousa, og herfra er der 260 km til det østligste punkt Sideros. Fra nord til syd varierer afstanden mellem 12 og 60 km. Med andre ord en lang og forholdsvis smal ø med en samlet kystlinje på 1.046 km.

Bjerget Psiloritis (Ida)
Bjerget Psiloritis (Ida)

Landskabet domineres i høj grad af de mange imponerende bjerge. Den bedst kendte bjergkæde er Léfka Ori, De Hvide Bjerge, i den vestlige del af Kreta. Alene i den bjergkæde er der over 40 bjergtoppe i mere end 2.000 meters højde. Med en højde på 2.456 meter er Psiloritis dog det højeste bjerg på Kreta. Bjerget omtales også som Ida eller Idi, og ligger midt på Kreta (er med på kortet).

Jernporten Samaria
Jernporten i Samaria kløften

Med de mange bjerge følger også mange spektakulære kløfter. Den mest populære er Samaria-kløften, der med sine 18 km er Europas længste kløft. På ovenstående kort ses den med udløb i Agia Roumeli. En anden kendt kløft er Kilada ton Nekron, der også kaldes dødens dal pga. de mange minoiske grave i området.

Vai
Palmestranden Vai

Blandt mange andre interessante naturattraktioner finder vi Kretas to palmestrande. Den største er Vai på østkysten, som med sine 5.000 palmer er Europas største palmestrand, og noget større end Preveli på sydkysten. Begge ses på kortet. Et besøg værd er også øens største ferskvandssø Kournas, der ligger få kilometer fra feriebyen Georgioupolis.


Se vores videoer fra Kreta

Back to top button